Igiena zilnica a nou nascutului

bebe baie
Dragi mamici, bebelusii au nevoie de o igiena riguroasa dat fiind ca sistemul lor imunitar nu este inca pregatit sa faca fata agresiunilor microbilor din mediul inconjurator. Principala cale de acces a unui numar mare de microbi este prin piele este insa putem preveni infectiile mentinand pielea curata si fara iritatii sau alte eroziuni.
Inca din prima zi cand bebe vine acasa din maternitate i se va face baita chiar daca bontul ombilical nu s-a detasat inca, insa bebele nu trebui sa fie tinut prea mult in apa. Baita nu trebuie sa dureze mai mult de 3-4 minute, temperatura in camera in care se face baita trebuie sa fie de aproximativ 27 – 28°C, adica cu 2 – 3 grade mai crescuta fata de cea obisnuita din camera iar temperatura apei de baie 37 – 38°C. Pentru baita va trebui sa folositi sapunuri sau sampoane speciale pentru nou nascut. Acest ritual am imbaierii trebuie facut zilnic.
Dupa ce bebe a terminat baita se trece la igiena locala:
Corpul se va masa prin mangaiere cu o crema sau un ulei de corpspeciale pentru nou nascut.
Ochisorii se vor sterge cu comprese sterile si ser fiziologic : se sterge ochiul dinspre coltul extern spre coltul intern cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic. (daca observati o secretie conjunctivala persistenta de culoare galbena sau galben-verzuie, consultati medicul neonatolog sau pediatru)
Nasucul se curata cu ser fiziologic, se picura in fiecare nara si daca are secretii abundente sau care il pot deranja acestea se aspira cu pompita de cauciuc (sub forma de para) sau cu aspirator cu gura/electric sau cubatista bebelusului . Poate stranuta sau tusi ca sa „curete” nasul, nu neaparat ca semn de raceala.
Gurita se curata numai daca limbuta are culoarea alba (este incarcata) prin stergere cel putin odata pe zi cu glicerina boraxata cu nistatina pusa pe o compresa sterila cu care se sterg gingiile, limba si partea interna a obrajorilor.
Bontul ombilical, pentru mine, a fost cea mai importanta parte a toaletarii. Aceasta se face cu comprese sterile si alcool de 70° care are rolul de a dezinfecta si deshidrata acel tesut in curs de mumificare. Se sterge cu spirt, apoi se tamponeaza cu betadina si se presara pudra de baneocin (doar la recomandarea medicului pediatru). Infectiile bontului ombilical apar doar daca nu se face o toaleta riguroasa a acestuia. Trebuie sa stiti ca va trebui sa continuati sa curatati zona ombilicala inca 3 – 4 zile dupa caderea bontului ombilical, pana cand zona ramane curata.
Scutecul se va schimba daca este plin cu „pipi” sau „caca”. Bebe v-a fi verificat inaintea fiecarei mese daca are scutecul curat si daca este cazul il veti schimba. Pentru a preveni iritarea pielii din jurul scutecului a bebelusului puteti folosi o crema de prevenire speciala pentru nou nascut, pentru a o proteja de materiile fecale si urina.
NU se utilizeaza pentru ingrijirea nou nascutului pudra de talc !
Parul (daca acesta exista) se va pieptana pana ce acesta se usuca cu o perie din par natural.
Imbracamintea bebelusului trebuie sa fie adecvata anotimpului. Foarte important in alegerea ei este tesatura din care este facuta. De preferat e sa alegeti materiale cat mai naturale de tipul: bumbac, in, lana. Hainele bebelusului trebuie sa fie intotdeauna curate! NU caciula pe cap in casa indiferent de anotimp!
Chiar daca multi parinti nu dau importanta acestui aspect, va recomand ca imbracamintea bebelusului sa o spalati separat in masinde spalat rufe si sa folositi intodeauna un detergent special pentru copii.
Pentru ca baita sa fie un succes garantat ideal ar fi ca ambii parinti sa participe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *