Ce reprezinta codurile PLU de pe fructe si legume?

download
Dragii nostrii, stiati ca fructele și legumele de import, pe care le găsim de obicei în supermarketuri, au uneori etichete ce conţin nişte coduri. Aceste se numesc coduri „PLU” şi arată dacă fructul a fost crescut bio, cu îngrăşăminte chimice sau dacă a fost modificat genetic.
Etichetele de pe fructe şi legume vor avea un cod de 4 sau 5 cifre.
În cazul în care fructul/leguma are un cod fomat din 4 cifre, aceasta înseamnă că a fost „crescut convenţional, dar nu ecologic”.
În cazul în care fructul/leguma are un cod format din 5 cifre, şi începe cu un 9, aceasta înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic.
În cazul în care fructul/leguma are un cod format din 5 cifre care incepe cu un 8 indică faptul că producţia a fost modificată genetic.
În cazul în care fructul/leguma are un cod format din 5 cifre care incepe cu un 3 indică ccă aceste produse sunt iradiate, bombardate ( adică pasteurizate electronic). Acest cod nu este nici cunoscut si nici intalnit foarte des, chiar aproape deloc.
De exemplu, dacă un măr are codul  „6584”, mărul a fost crescut dintr-un răsad nealterat cu posibila utilizare a fertilizanţilor şi a pesticidelor. Un alt măr care are codul „96584” a fost crescut ecologic. Un măr având codul „86584” a fost modificat genetic.
Autocolantele şi etichetele produselor deţin mult mai multă informaţie decât un nume simpatic sau un sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numărul autocolantului, poţi de fapt să confirmi dacă produsul pe care îl ţii în mână este ecologic, convenţional sau / şi modificat genetic.
Ca si exemplu:
O banană crescută în sistem convenţional va avea codul: 4011
O banană ecologică: 94011
O banană modificată genetic: 84011
O banana iradiata: 34011
 cod plu
Dar unul dintre cele mai mari mistere rămâne codul PLU din 5 cifre care începe cu numărul „3”. Realitatea tristă este  că aceste produse sunt iradiate, bombardate ( adică pasteurizate electronic, pentru a-şi menţine aspectul proaspat un timp mult mai îndelungat).
Trebuie să mai ştiţi că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU. Producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte.
Dacă, însă, cumpăraţi vegetale de import, din supermarketuri, alegeţi-le pe cele care au codul scris pe autocolant.
Şi mai bine ar fi să le achiziţionaţi din piaţă, dar şi aici se găsesc multe fructe şi legume de import, nu doar autohtone.
Bineînţeles, cele mai sănătoase sunt cele cultivate în grădina proprie ori cele luate de la un producător local în care aveţi încredere.
Numai informandu-ne putem invata sa alegem produsele care corespund unei alimentatii sanatoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *